Vo-Ho Leerling

Studiekeuze

Hoe maak je een goede studiekeuze?

Het is belangrijk dat je je goed oriënteert op de verschillende vervolgstudies. Spreek hierover met mensen in je omgeving. In de eerste plaats met ouder(s) of verzorger(s) maar ook met bijvoorbeeld docenten, decaan, mentor of gewoon mensen die je kent en die een interessant beroep hebben. Door mee te doen aan activiteiten in het hoger onderwijs ervaar je hoe het voelt om bij een opleiding in een collegezaal les te krijgen of een projectgroep mee te draaien.

Daarnaast ga je natuurlijk ook de websites van hogescholen en universiteiten bekijken.
Kijk ook eens op www.studiekeuze123.nl voor een overzicht van alle opleidingen. Check ook de regels die op jou van toepassing zijn, zoals studiefinanciering, extra toelatingseisen en collegegeld. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de site van de rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl of op www.duo.nl 

Hoe meld ik mij aan?

Je kunt je van 1 oktober 2014 tot 1 mei 2015 aanmelden.
Als je een keuze hebt gemaakt, meld je dan aan voor die opleiding bij www.studielink.nl.
Je hebt voor de aanmelding bij Studielink een DigiD nodig, die je moet aanvragen via www.DigiD.nl Het aanvragen van een DigiD  duurt ongeveer een week.

Meld je je na 1 mei voor het eerst aan, dan kan  de hogeschool of universiteit beslissen dat je niet aan een opleiding mag  beginnen.
Alle opleidingen vragen je na de aanmelding om een aantal vragen in te vullen en soms word je uitgenodigd voor een studiekeuzegesprek; op basis daarvan ontvang je een studiekeuzeadvies: daar heb je als aankomende student recht op!

Let op: voor de meeste opleidingen kun je je aanmelden tussen nu en 1 mei,
maar voor sommige opleidingen ligt de deadline om je aan te melden veel
eerder dan 1 mei. Kijk daarom ruim op tijd op de website van de hogeschool of
universiteit wat geldt voor de opleiding van jouw keuze.

 

 

Welk profiel past bij mij?

Ben je een havo 3 leerling, kom dan naar de Wegwijsdag  op 21 of 22 januari 2020 om kennis te maken met de verschillende profielen.

Wie ben ik en wat wil ik?

Ben je een havo 4 leerling, dan helpt de Oriëntatiedag van 20 mei 2020 om je beter te oriënteren op je vervolgopleiding.

Wat wil ik later gaan doen?

Ben je een havo 5 of vwo 6 leerling, schrijf je dan in voor een meeloopdag of Proefstuderen om je te helpen je definitieve keuze voor een vervolgopleiding te maken.

Contact

Secretariaat Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân
Postbus 1528
Telefoon: (058) 2846331
8901 BV Leeuwarden
Fax: (058) 2846423
E-mail: info@vo-ho.nl

Coördinator vanuit het VO: Bert Colly
bertcolly@hotmail.com

Coördinator vanuit het HO: Jelle Nauta
jelle.nauta@hvhl.nl